Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ Ο ΤΡΕΛΟΣ


Με ρώτησες πώς έγινα τρελός.

Να πώς:
Μιαν αυγή, καιρό πολύ πριν γεννηθούνε άμετροι θεοί, ξύπνησα από ένα λήθαργο κι είδα πως μου είχαν κλέψει όλες τις μάσκες μου -τις εφτά μάσκες που είχα δημιουργήσει κι είχα φορέσει σ' εφτά ζωές.
΄Ετρεξα τότε ακάλυπτος στους κοσμοπλημμυρισμένους δρόμους φωνάζοντας: "Κλέφτες, κλέφτες, καταραμένοι κλέφτες!"
Πολλοί άντρες και γυναίκες με περιγέλασαν, κι άλλοι έτρεξαν φοβισμένοι στα σπίτια τους.
Σαν έφτασα στην αγορά, ένας νέος πάνω από μια στέγη φώναξε:
"Είναι τρελός!". Σήκωσα το κεφάλι για να τον δω. Τότε, για πρώτη φορά, ο ήλιος φίλησε το γυμνό πρόσωπό μου και η ψυχή μου γέμισε αγάπη για τον ήλιο, κι απ΄τη στιγμή εκείνη δεν ήθελα πια τις μάσκες μου. Και εκστασιασμένος φώναξα: " Ευλογημένοι, ευλογημένοι εκείνοι που έκλεψαν τις μάσκες μου!"
΄Ετσι έγινα τρελός.
Και μέσα στην τρέλα μου βρήκα και τα δυο: λευτεριά και σιγουριά. Τη λευτεριά της μοναξιάς και τη σιγουριά πως δεν με καταλαβαίνουν. Γιατί αυτοί που μας καταλαβαίνουν κάτι υποδουλώνουν μέσα μας..
Αλλά, ας μην είμαι και τόσο περήφανος για τη σιγουριά μου. Κι ένας κλέφτης ακόμα, όταν είναι φυλακισμένος, είναι προφυλαγμένος από έναν άλλον κλέφτη.

2 σχόλια:

 1. ωραίος ο Χαλίν Γκιμπραν!
  ίσως να φταίω κι εγώ που αντί για την ωραία μικροαστική παρέα των καλλιτεχνικών καφέ προτιμούσα να κερνάω μπύρες και τσιγάρα σε τρελούς και άστεγους εξαγοράζοντας τη συντροφιά τους για λίγο...
  ίσως στα μάτια τους να έβλεπα έναν Διογένη ή έναν Σωκράτη που αν ζούσαν σήμερα, σίγουρα ο κόσμος για τρελούς και άστεγους θα τους είχε...
  ίσως από οίκτο στον εαυτό μου που ποτέ δεν ήμουν αρκετά τρελός να τα παρατήσω όλα και να κάνω το δόμο σπίτι μου...
  θέλει κότσια.
  πολλά κότσια και μεγάλη καρδιά.
  θέλει σοφία, κι εγώ ποτέ δεν ήμουν σοφός.
  πάντα όμως αισθανόμουν πιο οικεία μαζί τους.
  καλή σου μέρα φίλη Σοφία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. για καποιον λογο δεν εβλεπα τα σχολια μεχρι σημερα…
  Ολη την σοφια που ζητας εδώ θα την βρεις …. Στη λευτεριά της μοναξιάς και τη σιγουριά πως δεν με καταλαβαίνουν….φιλε Ζαχο :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή