Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Κατανόηση
Καμιά φορά, νομίζουμε ότι έχουμε κατανοήσει κάποιον άνθρωπο, ενώ το μόνο που έχουμε κάνει είναι να τον τοποθετήσουμε σε κάποιο προκατασκευασμένο καλούπι.

Η αληθινή κατανόηση είναι αυτή που έρχεται σε επαφή με τη μοναδικότητα του άλλου ανθρώπου, που νιώθει τον πόνο του ενώ παράλληλα αντιλαμβάνεται τις σκέψεις του. Η κατανόηση είναι σα να πηγαίνεις ένα περίπατο με τον άλλο – όπου εκείνος οδηγεί – και βλέπεις ό,τι βλέπει, μυρίζεσαι ό,τι μυρίζεται, ακούς ό,τι ακούει.
 Για να γίνεις άνθρωπος που κατανοεί, πρέπει πρώτα να μάθεις να ξεχνάς “το δικό σου”  το δικό σου πρόβλημα, τη δική σου άποψη όταν συναντάς τον άλλο, και να αποκτήσεις τη διάθεση ότι δε γνωρίζεις  τίποτε πριν ακούσεις τι έχει να πει ο άλλος . Να μελετήσεις την συμπεριφορά του , να δεις από πού πηγάζει  και κυρίως να μην τον έχεις κατατάξει σε κατηγορίες αστρολογικές , αριθμολογίες , πολιτικές κοινωνικές , επαγγελματικές…..  . Αυτό σημαίνει να υπερβείς την τάση που έχουμε λόγω της ανατροφής  , να προσπαθούμε να “μαντεύουμε” και να βάζουμε σε κάποια κατηγορία τον άλλο πριν καν μας μιλήσει. Να ασχοληθείς δηλαδή με την ουσία του ανθρώπου και όχι με την γενικότερη εικόνα που είχες γι αυτόν πριν καλά καλά τον ακούσεις ,τον γνωρίσεις ,τον μελετήσεις 
Οταν τα κατορθώσεις αυτα ,θα εχεις ανακαλυψει οτι οι αλλοι άνθρωποι έχουν ενα εσωτερικό κόσμο πολύ πιο πλούσιο και πιο όμορφο απο οτι τολμούσες ποτέ  να φανταστείς .Η κατανόηση που τους προσφέρεις είναι γι΄αυτούς ένα πολύτιμο δώρο ,μιας και τους επιτρέπει να δούν και αυτοι με τη σειρά τους ελεύθερα τον εαυτό τους ,έξω απο προκαταλήψεις και καλούπια .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου